Begrænsing af sekter i Rusland

(24/10-2001) Den russiske regering agter at sætte en lovgivning på plads, som vil kunne begrænse sekter og religiøs ekstremisme.


Premierminister Valentina Matviyenko fortæller, at han vil beordre indenrigs-, udenrigs- samt justitsministeren til at forberede en lovgivning, som vil kunne kontrollere fremmede religiøse aktiviteter i Rusland.

– Nogle gange kommer de folk for et år, og ingen ved lige præcis, hvad de foretager sig her i landet, sagde Matviyenko til den russiske nyhedstjeneste Interfax.

Ministeren mener, at lovgivningen ikke burde genere de eksisterende religiøse organisationer, men forhindre folk i at benytte sig af religion som et skalkeskjul for totalitære aktiviteter.

I forbindelse med den nye lov vil det kunne forventes, at politiet og visa-myndighederne skal skærpe kontrollen over for udlændinges religiøse aktiviteter, fortæller det russiske nyhedsbureau TASS.

Mange religiøse organisationer fra ind- og udland har klaget over begrænsningen. Ifølge dem ødelægger Rusland den religionsfrihed, den havde fået efter kommunismens fald.

Loven, som er stærkt forsvaret af den russiske orthodokse kirke (som er Ruslands største kirke), vil kræve, at religiøse grupper skal registreres hos de russike myndigheder.

Af de grupper, som ikke kan blive godkendt, har nogle ikke kunnet leje ejendom, mens medlemmer af andre har ikke kunnet få visa. (Cyril Malka)

Cyril Malka