The force vil ikke være med dem…

(14/10-2001) Flere dagblade og nyhedstjenester har været ivrige med at bringe den glade nyhed videre, at religionen “Jedi” nu skulle være officielt anerkendt i England på grund af en indsamling af 10.000 e-mail underskrifter fra folk, der angiveligt troede på Jedi.


Jedi-religionen stammer fra Obi-Wan Kanoobi i Starwars-filmene, og den har længe været genstand for diskussion i det teoretiske på nettet.

Hele idéen udsprang fra en spøg i New Zealand i marts 2001. Nogle uger før der skulle være optælling af folks trosretninger, sendte spøgefugle en mail af sted, hvori de angav at have to mål: At få optaget Jedi som officielt anerkendt religion, og at se “the power of e-mail” – et ordspil, der henviser til Darth Vaders yndlingsreplik:”Don’t underestimate the power of the dark site”. (læs den oprindelige mail her)

I mailen stod der, at hvis folk alligevel ikke bekendte sig til nogen bestemt tro, kunne de sætte kryds i feltet “Other” og derudfor angive Jedi som tro. Man kan skrive hvad som helst ud for feltet “Other” – andre trosretninger. Mange skriver deres yndlings fodboldhold, men det kan også være Aser, computeren, naturen – eller altså Jedi. Hvis man fik samlet mindst 8.000 underskrifter via mail, påstod brevskriveren, at religionen ville blive anerkendt.

Nyheden om denne mail spredte sig til folk, der end ikke selv havde internetforbindelse, og den nåede også frem til England, hvor teksten blev tilpasset lidt og sendt ud til englænderne. I denne mail hed det sig, at der skulle 10.000 underskrifter til.

De officielle myndigheder i England benægtede allerede i april 2001, at dette var en gyldig fremgangsmåde, og man overvejede endda at anlægge sag mod de ansvarlige for mailen. Nu er optællingen overstået,og Jedi blev ikke anerkendt som officiel religion. Den er stadig kun at finde under Andre trosretninger. Ikke som Jedi, men som Other… (Malka)

Cyril Malka