Ny bog om massakre ledet af mormoner

417N%2Bfr1gHL._SL160_.jpgEn ny bog om en massakre udført af mormoner åbner gamle sår på ny.

Datoen er nu en trist og velkendt dato.

Den 11. september 1857 ledede mormons milits nedslagtningen af 120 mænd, kvinder og børn, som befandt sig i en togvogn mod Californien. Massakren kendes bedst som Mountain Meadows Massacre.

I mange år har myndighederne i mormon-kirken nedtysset den rolle, mormoner har spillet i den brutale nedslagtning.

I første omgang påstod sekten, at indianere havde gjort det, for derefter at give skylden på John D. Lee (den eneste mand, som blev dødsdømt for sin rolle i massakren).

Det ligner lidt den metode, som Vagttårnsselskabet (Jehovas Vidner) bruger, når de nægter at have forsøgt at samarbejde med Hitler i 1933 (se historien her). Også i dette tilfælde var det en persons værk.

Men en ny bog, som bygger på materiale og dokumenter, som indtil nu havde været skjult for andre, påviser, at det ikke var værket af en person, men af flere af kirkens ledere, som greb til våben i en overdreven blodrus.

Bogen modsiger påstanden om, at daværende præsident i bevægelsen, Brigham Young, beordrede massakren. Selv om Youngs retorik var stærkt medvirkende til opildning og had, var der ikke tale om direkte ordre.

I bilag til bogen ser man, at 68 milits-mænd var indblandet.

Dér, hvor bogen skaber store sår, er fordi de mennesker, der ledede massakren, er nævnt ved navn, og mormonerne tror, at de forbliver i familie i al evighed.

De dyrker deres genealogi og fortid, og for nedkommere af disse mennesker kan det, at genkende deres navn, føre til megen smerte.

Den ny bog er ikke skrevet af mormon-kritikere, men af tidligere og nuværende ansatte i sekten, som mener, at folk skal se sandheden i øjnene i stedet for at nøjes med mytologi. De har fået og får stadig en del hadebreve.

Bogen, som er skrevet af Ronald Walker og Glen Leonard, bygger på hundreder af eftersøgninger gennem hele landet samt indholdet af arkivet af First Presidency (sektens højeste instans). Forfatterne har fået hjælp af en specialist i det 19. århundredes historie.

Cyril Malka