Satan til søs

For første gang i de britiske styrkers historie har Royal navy tilladt en sømand at praktisere sin religion, satanismen. Forsvarsministeriet har understøttet sin beslutning med princippet om, at man, som arbejdsgiver, skal respektere trosfriheden og ligheden og ikke diskriminere folk pga. deres tro.


Den første satanist-sømand, Chris Crammer, 24, fra Edinburg, har været i søværnet i fire år. Han er lige p.t. tekniker på HMS Cumberland og i mission i Golfen. Skibets kaptajn betragtede, at det, at Crammer kunne praktisere sin tro til søs, ikke voldte vanskeligheder og ikke forhindrede skibets normale funktioner eller arbejdsgang. Han har dog bedt sømanden om ikke at gøre noget, der “kunne chokere besætningen” samt ikke at “udføre ritualer som at drikke blod af nyhalshuggede dyr”.

Chris Crammer siger, at han fik troen som 15-årig, da han opdagede og læste Satans bibel, skrevet af bevægelsens grundlægger, Anton LaVey (døde i 1997). Hans bevægelse, til dels stadig noget hemmeligt i Storbritanien, tæller mellem 100 og 4.000 medlemmer. Det kommer an på hvem man spørger, og hvem man betragter som tilhængere af sekten.

Først på året har man, ved en isoleret kirke i Lancashire, fundet rester af døde dyr. I England har heste været ofre for rituelle overfald.

Nogle af Anton LaVeys tilhængere tager afstand fra vold. De tager ligeledes afstand fra enhver form for sort magi og påstår ikke at udføre nogen form for ritualdrab. En del påstår, at de ikke ser Satan som “en stor rød fyr med horn”. De antager ham som værende en inkarnering af alt det, der er forbundet med den menneskelige natur: stolthed, ambition, lyst og individualisme. Denne satanisme påstås at være fritænker og fjern fra enhver form for hykleri. I overenstemmelse med denne troserklæring har Chris Crammer allerede erklæret, at han vil slås for at satanisme, som så, bliver en af de religioner, som hæren vil anerkende.

I Danmark har ingen tilhænger af LaVeys satanisme udmærket sig ved nogle af ovennævnte egenskaber. (Cyril Malka)

Cyril Malka