Mormoner skal holde op med at døbe afdøde jøder

(12/12-2002) Salt Lake City (USA) – Mormon-kirken er holdt op med at døbe afdøde jøder. Det har sekten indvilliget i efter at have brudt en syv år gammel aftale med jødiske ledere.

Mormon-kirken, som holder en database med ca. 600 millioner navne, tilbyder ceremonier, igennem hvilke de afdøde kan blive døbt igennem en såkaldt tempelceremoni. Sekten opsamler navne, og mormonske “stand ins” bliver dykket ned i vandet for dermed at tilbyde den afdøde mulighed for, frivilligt, at træde ind i den mormonske tro.


I 1995 indvilligede sekten i ikke at inkludere jøder i disse ceremonier, ej heller dem, der døde i koncentrationslejre. Dermed blev 400.000 navne fra afdøde jøder fjernet fra navnelisten.

Dog gjorde den selvstændige researcher, Helen Radkey, i en rappport opmærksom på, at 1995-aftalen var blevet brudt, da mindst 200.000 jøder er blevet døbt posthumt siden aftalens ikræftræden.

Radkey har lavet undersøgelser om jøder, der er inkluderet i mormonernes lister siden 1999, da hun fandt Anne Franks navn og hele hendes families navne som døbte mormoner. Hun mener ikke, at kirken kan få alle jødiske navne ud af databasen.

Flere jødiske organisationer har gjort indsigelser og hævdet, at mormon-kirken ikke overholder aftalen, hvorfor kirkens ledere indkaldte de jødiske foreninger til møde tirsdag den 10. december, hvori sekten gjorde klart, at de agtede at efterleve aftalen og fjerne navnene, efterhånden som de finder dem, og når de bliver gjort opmærksom på det.

Helen Radkey mener ikke, at de, der er ansvarlige for databasen, vil kunne genkende et jødisk navn. (Cyril Malka)

Cyril Malka