Mormonerne tættere på bankerot

(25/08-2002) Salt Lake City (Utah – USA) – Beboere i Utah går oftere konkurs end folk i andre af USA’s stater. Den 31. marts 2002 sluttede en undersøgelse, der påviste, at 1 ud af 35 af Utahs beboere går bankerot, hvilket er et meget højere tal end landets gennemsnit, som er på 1 ud af 69. Det ser ud til at blive værre, da i juli 2002 gik 1.915 bankerot i staten, hvilket kommer til et rekordhøjt tal på 20.000 bankerot.


Finanseksperter ser flere årsager til problemet. Dels at på grund af mormontroen er familierne meget store, arbejdsmarkedet er svagt og leveomkostninger høje. Beboernes gennemsnitsalder er den yngste i landet. Dens gennemsnitsalder er på 27,1 år, hvor landets øvrige er på 35,5 år. Fødselstallet er det højeste i USA. Dette betyder, at færre arbejdere skal støtte flere mennesker.

Da mormonerne altid lever på kanten af økonomisk ruin, er der ikke meget at gøre godt med, når krisen kradser, og de er dermed mere udsat.

Advokat Kevin Whatcott fortæller, at han registrerer omkring 300 konkurser om måneden i Salt Lake City.

Ud over det forventer mormon-kirken, at hvert medlem udleverer 10 % sin indkomst til kirken. Denne mangel på penge, og de store familier, der skal støttes, gør, at mormoners økonomi, mere end andres i USA, hviler på afbetaling i stedet for opsparing, hvilket yderligere underminerer deres økonomi. (Cyril Malka)

Cyril Malka