Reed Slatkin får 14 år

(02/10-2003) – Hvidvasking af penge, bedrageri og sammensværgelse om at lægge retten hindringer i vejen er nogle af de anklagepunkter, der gav eks-scientologen 14 års fængsel.

Finansmanden Reed Slatkin, en af nøglepersonerne i oprettelsen af internetudbyderen EarthLink Inc., blev dømt til 14 års fængsel efter at have erkendt sig skyldig i at have snydt investorer for flere hundrede millioner dollars.


Retten i Los Angeles har beordret Slatkin til at tilbagelevere over 240 mio. dollars (ca. Over 1,5 mia. kroner), hvilket er en brøkdel af det beløb, som Slatkin har bedraget sine investorer for – næsten 600 mio. dollars (ca. 4 mia. kroner).

Anklagemyndigheden havde bedt om en dom imellem 11 og 14 års fængsel, og dommeren valgte den barskeste mulighed.

– Den ødelæggelse, sagsøgte udviste, er kolossal, og tabene kan ikke gøres op i penge, sagde dommeren til retten, som var fyldt med Statkins ofre og advokater.

Slatkin og hans advokater bad retten om nåde. Hans advokater fortæller, at Slatkin var under psykologisk pres.

Idet han henviste til de ca. 500 dage, han allerede har tilbragt i fængsel, fortæller Slatkin: – Ingen af disse dage er gået, uden at jeg blev oversvømmet af ansvar for den skade, jeg har påført disse mennesker.

Slatkin erkendte sig skyldig i 2002 i 15 anklagepunkter indbefattet bedrageri, hvidvasking af penge og forsøg på at vildlede retfærdigheden.

Slatkin, som havde en stor antal kendte og velbeslåede kunder, havde fremstillet sig selv som en skarpsindig direktør, hvis investeringer var så kløgtige, at de nærmest udsugede markedet for fortjeneste.

Investorerne var i virkeligheden del af en pyramidespil, Ponzi-skemaet.

Slatkin var medlem af Scientologi, og hans advokater placerer en del af skylden hos sekten.

– Der er ingen tvivl om, at Scientologi havde et godt greb i Hr. Slatkin,fortalte advokat Brian Sun til retten. Det tog os noget tid at deprogrammere Hr. Slatkin.

Sektens advokat er ikke enig. Ifølge ham er dette ikke andet end en måde at forsøge at få opmærksomheden flyttet fra bedrageri ved at anklage andre.

– Vi var glade for den måde, dommeren så det på, sagde David Schindler, en advokat for Latham & Watkins, som repræsenterede Scientolgoi. Det var skammelig gjort af Slatkin. Han har bare fortalt psykiateren en bunke løgne.


Ponzi: Metoden er opkaldt efter Charles Ponzi, en italiener, der levede i USA i 20’erne. Det var lykkedes ham at overbevise tusinder af folk om at investere i internationale frimærker, idet han påstod at spille på valutakurserne.

Han lovede en fortjeneste på 40 % i 90 dage (i modsætning til de standard fortjenester, der var på 5 %). I løbet af blot tre timer, modtog han over 1 mio. dollars (lad os huske på, at det var i 1921!)

I virkeligheden købte Ponzi for 30 dollars frimærker.

Der var tale om pyramidespil, hvor de nyere investorer betalte de tidligere: Man låner til Jens for at tilbagebetale Hans, indtil det tidspunkt, hvor pyramiden falder sammen.

Flere banker fulgte med i faldet dengang.

Siden den dag har den slags pyramidespil været kaldt “Ponzi-spil”. Disse er ulovlige, men findes stadig efter bedste velgående, især på internettet. (Cyril Malka)

Cyril Malka