Scientologi bruger hypnose

(15/03-2003) Dublin (Irland) – Mary Johnston, som i øjeblikket sagsøger Scientologi, ser ud til at have været hypnotiseret under de såkaldte “auditeringer”, som hun blev underkastet. Mary Johnston ser ud til at have været underkastet højst besynderlig og ikke særlig god terapi, blev det sagt i højesteret af en psykolog, som har skrevet flere bøger om hypnose, Dr. Peter Naish. Sektens advokat forsøgte at forhindre Dr. Naish i at deltage i retssagen. Dr. Nais er doktor i eksperimental psykologi fra Oxford University og er nu ansat som forsker i det britiske forsvarsministerium, ud over at han giver kurser i kognitiv psykologi på det åbne universitet og praktiserer i byen Reading.


Han interesserer sig specielt meget for hypnose og er en af de få psykologer i England med stor viden om det emne.

Dr. Naish havde ingen kontakt med Scientologi forud for sagen. Han hørte det meste af Mary Johnstons vidne-erklæring og læste sagen samt Scientologis bøger og dokumenter.

Da man spurgte ham ud om hypnose, fortalte han, at der intet skadeligt var i selve praksisen. Dog når hypnose bliver brugt som et middel til en slags terapi, skal terapeuten være i stand til at håndtere patientens reaktioner.

Hvis patienten bliver bange, kan den, der hypnotiserer, traumatisere dem. Ikke alle er lige modtagelige for hypnose og noget tyder på, at Mary Johnston var højt modtagelig. (Cyril Malka)

Cyril Malka