Scientology-retssag begynder i dag

(11/06-2001) – Tre kvinder har sagsøgt Scientology for at få 650.000 kursuskroner tilbage, men først skal retten vurdere, om sekteksperten Cyril Malka må yde kvinderne faglig bistand ved retssagen


I dag mødes tre kvinder med deres tidligere kursusudbyder, Scientology, i Københavns Byret. De tre scientologer har stævnet Scientology med erstatningskrav på 650.000 kroner for et år siden, men endnu er retssagen ikke nået til at handle om penge.

Ved dagens retsmøde skal dommeren tage stilling til, om de tre kvinder og deres advokat Carlo Siebert kan bruge den franskfødte psykoanalytiker Cyril Malka som rådgiver. Cyril Malka har blandt andet skrevet en bog om sekter og har haft flere afhoppere i terapi, og Carlo Siebert mener, at det er nødvendigt med den form for faglig bistand i retssagen, hvor han skal bevise, at hans klienter var under så massivt psykisk pres, at de ikke kan holdes ansvarlige for deres køb af stadigt dyrere kurser.

– Cyril Malka skal hjælpe mig med at formulere mine spørgsmål, så vi kan vise retten, at kvinderne var under et ekstremt pres. Det er ikke almindeligt med den type bistand, men jeg mener, at det er et rimeligt krav, for som jurist ved jeg ikke nok om de psykologiske mekanismer, siger Carlo Siebert.

Forudindtaget

Scientology er imod, at Cyril Malka bliver brugt som rådgiver, fordi han er dansk repræsentant i det europæiske Fecris- netværk. Fecris er en franskbaseret anti-kultforening, som hører til blandt de mest magtfulde i Europa.

– Fecris er forudindtaget og alt andet end neutral i forhold til religiøse grupper. At bruge Cyril Malka i en retssag er et udmærket eksempel på, hvordan dette netværk arbejder på at infiltrere og påvirke retssystemet på en højst upassende måde, mener Scientologys talskvinde, Anette Refstrup.

Ifølge hende arbejder Cyril Malka og Fecris på at diskriminere og ødelægge religiøse grupper og religionsfriheden i Europa

Cyril Malka var dansk repræsentant, da det franske parlament for nogle år siden holdt en europæisk konference om sekter, og Cyril Malka er selv enig i, at han er forudindtaget imod Scientology. Derfor har han afslået at medvirke som den objektive person, der skal vurdere, om kvinderne var udsat for et ekstremt pres. Men han mener godt, at han kan rådgive Carlo Siebert.

– Jeg er overbevist om, at de tidligere scientologer har været udsat for et enormt pres, og jeg vil være bisidder på deres side, siger han.

Scientology mener heller ikke, at Cyril Malka har en acceptabel professionel baggrund, da psykoanalytiker ikke er en beskyttet titel i Danmark. Men det mener advokat Carlo Siebert ikke, at Scientology skal blande sig i.

– Scientology skal ikke bestemme, hvem vi skal bruge som rådgivere, siger han.

I Frankrig er Cyril Malkas uddannelse som freudiansk psykoanalytiker anerkendt, og han arbejder som underviser og terapeut.

Retten forventes at afgøre Cyril Malkas rolle i retssagen i løbet af nogle uger, hvorefter den egentlige erstatningsssag kan begynde, hvis ingen af parterne anker afgørelsen. (Kristeligt Dagblad)

Cyril Malka