Hare Krishna – Nu skal der andre boller på suppen

(13/12-2003) – GAINESVILLE – Et lokalt Hare Krishna-center har i 32 år (siden 1971) givet gratis vegetarisk mad til de studerende. Nu har sekten valgt at erstatteden frivillige donation med en pris på 3$ (ca. 18,- danske kroner)


Michael Closer, der er studerende på Floridas Universitet, fortæller, at han har spist mange Hare Krishna-frokoster i løbet af sin studietid. Han fortæller, at han godt kan lide de vegetariske retter, som sekten har uddelt til studenter igennem årtier fra deres plads i centrum af universitetets grønne områder.

Indtil fornylig kunne han især lide prisen, som var en frivillig donation.

Men da Michael fornylig stod i kø for at få sin frokost, opdagede han, at der var kommet nye boller på suppen. Den frivillige donation var ikke frivillig mere. Enten betaler du 3$, ellers ingen frokost. Michael var naturligvis noget overrasket

– En donation betyder i mine øjne, at jeg ikke behøver betale den, hvis jeg ikke har pengene, fortæller Michael, der dog kunne forhandle sig til at betale en dollar, og resten næste dag.

Sekten mener ikke, at de har noget valg. De stigende priser på råvarerne har gjort det umuligt for sekten at stole alene på velviljen hos de studerende.

– Vi beklager meget at måtte gøre dette, udtaler Savyasaci Das, der leder det lokale Hare Krishna-center, men nogle folk udnyttede det vi gjorde, og vi havde derfor ikke andet valg.

Men mange af de studerende vælger nu at spise deres frokost andetsteds.

– Hvis jeg skal betale så meget for maden, kan jeg lige så godt spise et andet sted,” siger en anden studerende, Summer Smith, der studerer politologi.

Hvis tilstrækkelig mange studerende også vælger at gøre det samme – og sekten konstaterer allerede kortere kø – vil en af universitetets særprægede traditioner nærme sig slutningen.

Sekten startede denne madservering som en propagandaaktion i 1971, da universitetsområdet engang var centrum for mange anti-krigs protester.

Titusinder af studerende har siden dengang spist deres risretter, mens de har haft førsteparket til sektmedlemmernes dans og bønner.

Sektens kokke står op ved fem-tiden om morgenen på det lokale Hare Krishna-center for at begynde forberedelsen af maden. Deres opfattelse er at den vegetariske mad skulle hjælpe til at nå et højere åndeligt niveau. Køkkenet er ikke stort og meget af udstyret er forældet, og sekten henviser til denne investering som årsagen til kapitalbehovet.

Det påstås stadig, at der ikke er nogen, der tjener på dette. De penge, der kommer fra madsalget, går tilbage til madkontoen.

Sekten vil næppe kommentere om de konkurrerende steder de studerende i stedet besøger, leverer mad til konkurrende priser uden at tjene penge på det. Så naive er madstederne næppe… (Henrik Blunck)

Cyril Malka