Kvindegruppe: Staten støtter polygamistisk skole

(21/10-2003) – Vancouver, Canada – Et kvindecenter er oprørt over, at den liberalt ledede provinsregering har givet omkring 632.000 Can.$. (ca. 3 millioner kroner) i støtte sidste år til en skole i en polygamistisk kommune i det sydøstlige British Columbia.


Debra Critchley, der er talskvinde for en lokal kvindegruppe, fortalte onsdag, at de opdagede statsstøtten, da de gennemlæste de offentlige regnskaber for året 2001-2002. “Det er chokerende”, sagde Critchley om, at skatteborgernes penge gik til at støtte en skole ved Bountiful i Lister, BC nær Creston.

Critchley fortæller også, at hun er bekymret for teenagepigernes helbred, da disse giftes væk til ældre mænd for at føde indtil flere børn hver.

Tre kvinder, der har søgt tilflugt i kvindecenteret, fortæller om kommunen, at meget få af dem modtager reel uddannelse.

Allerede den 23. juni gjorde Critchley regeringen opmærksom på problemet og fik svar fra øverste sted i form af, at Gordon Campbell den 26. juni sagde: “Jeg kan forsikre dig om, at bundsregeringen er opmærksom på de bekymringer, der ligger i denne sag.” Campbell lovede, at den offentlige anklager, Geoff Plant, ville komme med en supplerende besvarelse. Critchley har til dato intet videre hørt i sagen.

Critchley udtaler: “Vi ønsker at de standser støtten til Bountiful, og at de retsforfølger ledelsen.”

Kommunen Lister blev grundlagt i 1947 af tre mænd, som var blevet udstødt af Mormonkirken i Creston, fordi de nægtede at opgive troen på, at mænd skulle gifte sig med flere kvinder. Officielt frasagde mormonerne sig polygamiet for ca 110 år siden.

Den forhenværende leder af Bountiful, Winston Blackmore, 47, havde ca. 30 unge koner og 80 børn. Efter Rulon Jeffs, tidligere leder af en udbrydergruppe fra mormonerne, døde, var Blackmore involveret i en magtkamp om at lede gruppen med en anden kandidat, Warren Jeffs. I april havde en dommer fra British Columbias højesteret givet Jeff’s disciple lov til at kontrollere Bountiful’s skoler.

British Columbia meddelte allerede i 1992, at de ikke ville retsforfølge to polygamister fra Bountiful og erklærede Straffelovens bestemmelser, der forbød polygami, for grundlovsstridige. I 1993 bekræftede Immigration Canada, at de var klar over, at amerikanske teenagepiger blev bragt ind i kommunen fra Arizona og Utah, men der blev ikke handlet på grund af konflikter i det juridiske syn på dette mellem de føderale myndigheder og Victoria. (Henrik Blunck)

Cyril Malka